Patkány futott el a Downing street 10. előtt milliók szeme láttára

2011.01.25. 07:24 Módosítva: 2011.01.25. 07:25

A brit miniszterelnöki hivatal előtt egy patkány jelent meg és ezt több millió tévénéző látta - közölte hétfőn az AFP. A francia hírügynökség jelentése szerint David Cameron kormányfő szóvivője azonnal közölte: intézkednek, de egyelőre nem akarnak új macskát hozni a hivatalba.

A Downing Street macskái történelmi múlttal rendelkeznek, a mindenkori brit miniszterelnök hivatala annyira komolyan veszi szerepüket, hogy régebben többen felkerültek az állami alkalmazottak fizetési listájára és megkapták a Kabinet Fő Egérfogója nevű kitüntetést is.

A Downing street 10. híres fekete ajtaja előtt elrohanó patkányt két brit csatorna jóvoltából tévénézők milliói is láthatták. A jelenet annyira megdöbbentett sok britet, hogy dühös e-maileket valamint sms-eket küldtek a tévécsatornáknak.

A felháborodást az okozza, hogy régóta nincs macska a brit kormányfő hivatalában. A legutóbbi cica Sybil volt, őt az előző munkáspárti kormány pénzügyminisztere, Alistair Darling hozta 2007-ben Londonba. Később azonban visszavitte Edinburgh-ba, mivel Sybil állítólag rosszul érezte magát a főváros központjában.

Sybil volt a brit kormányfői hivatal macskái közül az első, amelyik kimehetett az utcára is. Ezt korábban csak a legendás Humphrey tehette meg. Ez volt az egykori vaslady, Margaret Thatcher és utóda, John Major idején a miniszterelnöki házimacska.

Humphrey-t az 1997-ben hivatalba lévő munkáspárti kormányfő, Tony Blair küldte nyugdíjba. A brit sajtó azt rebesgette, hogy felesége, Cherie követelésére. Humphrey arról is híres volt, hogy neve rajta volt az állami alkalmazottak fizetési listáján, évi 100 fontos bérrel.