Nyilvánosságra hozták a Coca-Cola receptjét

2011.02.16. 07:57

Egy amerikai rádióműsorban elárulták a Coca Cola mostanáig hétpecsétes titokként őrzött receptjét. Az összetevők és azok aránya évtizedek óta az alapja egy legendának, amelyre a világ egyik legismertebb márkáját, és annak reklámjait építették. Az összetevőkről és azok arányairól szóló képletet állítólag egy páncélteremben őrzik, és annyira védett, hogy az azt ismerő két cégvezető nem ülhet fel ugyanarra a repülőre, hogy baleset esetén nehogy örökre elvesszen az üdítő receptje.

"Úgy hisszük, megtaláltuk a Coca Cola eredeti receptjét" - mondta a This American Life című műsor vezetője, Ira Glass a hétvégén. A kézzel írt receptet egy régi gyógyszerkönyvben találták, és az Atlanta Journal Constitution egyszer, 1979-ben már leközölte. A kólát a feltalálóként ismertté vált John Pemberton egyik ismerőse fejlesztette ki, s csak később lett Pemberton találmánya. Aki az italt eredetileg drog- és más függőségek ellen ajánlotta, lévén, háborús veteránként egykoron maga is morfiumfüggő volt.

A kóla az alábbi összetevőkből készül:20 csepp narancshéjolaj, 30 csepp citromhéjolaj, 10 csepp szerecsendió-olaj, öt csepp korianderolaj, 10 csepp neroli (egy narancsféle) olaj, ugyanennyi fahéj és nyolc uncia alkohol. Két-két és fél unciát kell venni ezek keverékéből, s ezt továbbízesíteni két pint limelével, egy uncia vaníliával, másfél uncia karamellcukorral, 30 font cukorral és kokalevél folyékony kivonatával - így az ital kis mennyiségben kokaint is tartalmaz.

"Sajnos az ez alapján készült ital semmiben nem hasonlít a mai kóla ízére. De ez nem jelenti azt, hogy ne ez lenne az eredeti recept" - mondta a műsorvezető. A This American Life című műsort 500 kisebb nagyobb rádióban sugározzák az Egyesült Államokban.

A Coca-Cola megkeresett szóvivője nem reagált a rádióműsorban leleplezett titokra.