A világ filmes és zenei életének sztárjai, valamint számos ország politikusai gyűltek össze Londonban, hogy részt vegyenek a Mihail Gorbacsov 80. születésnapjára szervezett szerda esti jótékonysági gálán. A Royal Albert Hallban tartandó rendezvény házigazdája Kevin Spacey és Sharon Stone lesz.

A jótékonysági rendezvényen - amelyre 195 és 100.000 font közötti árakon lehetett belépőt vásárolni - különböző, a daganatos megbetegedések elleni küzdelmet támogató alapítványoknak gyűjtenek pénzt a szervezők. Bevételből részesül a Gorbacsov egykori feleségéről elnevezett The Raisa Foundation is. A gálán - mások mellett - jelezte részvételét Simon Peresz izraeli elnök, Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, John Major egykori brit kormányfő és Charles Spencer gróf, Diana walesi hercegnő öccse is. De a meghívottak között vannak olyan hollywoddi sztárok is, mint Goldie Hawn vagy Milla Jovovich, és elfogadta a meghívást az angol futballmenedzser Fabio Capello, a német rockbanda, a Scorpions, valamint Shirley Bassey és Paul Anka énekesek is.

"Ezt a gálát Mihail Gorbacsov, azaz egy olyan ember tiszteletére rendezzük, aki jobbá formálta a világot a tette és a példamutatása révén" - mondta az est főszervezője, Leonid Shlachover. Mint utalt rá, a Gorbacsov által kezdeményezett peresztrojka és glasznoszty reformok megváltoztatták a történelmet, és a Szovjetúnió bukásához vezettek. Mihail Gorbacsov március 2-án ünnepelte 80. születésnapját.