Elpusztult a fővárosi állatkert egyik kedvence, az ázsiai elefánt Zitta. Az állat 1996-ban érkezett Hollandiából, és bár születési dátuma nem ismert pontosan, valószínűleg majdnem ötvenéves volt - írja közleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert. A Budapesten töltött évek alatt a látogató közönség egyik kedvencének számított, és az elefántápolók is igen jó kapcsolatban voltak vele. Zitta állapota minden különösebb előzmény nélkül szerda hajnalban lett kritikus: képtelen volt lábra állni. Az elkövetkező 20 órában a gondozók, állatorvosok és a kert műszaki munkatársai megállás nélkül az állat megmentésén dolgoztak. Rengeteg ember segítségével igyekeztek talpra állítani, infúziót és beöntést is kapott. Éjjelre azonban annyira rossz lett az állapota, hogy nem maradt más lehetőség, mint az állat elaltatása.

A tünetek alapján az állatorvosok már szerdán fertőzésre gyanakodtak, amelyet a boncolás, illetve az elvégzett egyéb vizsgálatok is alátámasztottak. A rendkívül heveny vérzéses vastagbélgyulladással járó betegség egy baktérium által termelt, tehát mikrobiológiai eredetű méreganyagra vezethető vissza - írja az állatkert.

Az állatkertben jelenleg három ázsiai elefánt él. Két fiatal állat, Angele és Assam, valamint a Zittával együtt érkezett, hozzá hasonló életkorú Hella.