Koncertek, játékok, bábszínház, állatsimogatás, ugrálóvár, kézműves foglalkozások - csak néhány azok közül a gyermeknapi programok közül, amelyekre országszerte várják a kicsiket.

A budapesti Városligetben már szombat óta tartanak a különféle programok Gyermeknap alkalmából. A családokat táncbemutatók, koncertek várják, de harcművészeti bemutatót is tartanak. A Budavári Labirintusban pedig a középkori udvar szereplői, az elátkozott királylány, az udvari bolond, vagy éppen a szegény szolgálólány állítják próbatételek elé a gyermekeket és kalandra vágyó szüleiket.

A Gyermekvasúton is színes programokra készülhetnek a kicsik, egyebek mellett interaktív játékok, koncert és rendőrkutyás bemutató csalogatja az érdeklődőket. Még a főváros egyik kedvelt szórakozóhelye, a Zöld Pardon is családi napot hirdetett: itt egzotikus állatsimogatóval, tűzoltó és rendőrautókkal, csocsó versennyel és bemutatókkal készültek.

Nem csak Budapesten, vidéken is számos program várja a családosokat.

Miskolcon például, az állatkertben úgynevezett Röfi-napot tartanak, méghozzá Kiss József "Röfi regénye" című könyve miatt híressé vált miskolci vaddisznó tiszteletére. Emellett egy kis játékot is szerveznek. Azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen vaddisznóra vagy vadmalacra utaló módon lépnek be az állatkert kapuján, csupán a regisztrációs díjat, vagyis 50 forintot kell befizetniük.

A Szegedi Vadasparkban is készülnek a Gyermeknapra. Itt a "kölyökleső", vagyis az vadaspark új jövevényeinek megtekintése mellett látványetetéseket szerveznek, a közönséget pedig bohóc is szórakoztatja. Pécsen is színes gyermeknapi kavalkádra számíthatnak a gyerekek: többféle kézműves játszóházzal, táncbemutatókkal, aszfaltrajzversennyel, családi biciklis akadályversennyel és helyi mini tájfutással, szabadtéri fényképezkedéssel találkozhatnak a látogatók.

Debrecenben is hasonló programokra kell számítani: játszóház, rajzverseny, jelmezverseny és filmvetítés lesz terítéken. A Gyermeknapot egyébként a világ számos országában ünneplik. A Nemzetközi Gyermeknapot általában június elsején tartják, nem úgy mint nálunk. Magyarországon május utolsó vasárnapját tűzték ki erre a célra.

Hazánkban egyébként 1931 óta ünneplik a Gyermeknapot, bár akkoriban még Gyermek Hétnek hívták.