Vádat emeltek Gáspár Győző és felesége ellen adócsalás miatt

2011.06.03. 10:17

Vádat emelt adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt Gáspár Győző és felesége ellen a Salgótarjáni Városi Ügyészség. A vádirat szerint Gáspár és felesége 22,2 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek azzal, hogy kijátszották a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettséget. Bóna Gyula, a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-nek pénteken elmondta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói vizsgálták a két televíziós szereplő ügyét, mivel azok nem szerepeltették adóbevallásukban a közismert médiatevékenységet, illetve annak személyes jövedelmét. Az ügyészség a nyomozás során megállapítottakat bizonyítottnak ítélte - tette hozzá.

A szóvivő közölte: Gáspárt egy rendbeli, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás, egy rendbeli, az adóbevételt nagyobb mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, valamint kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétségével, míg feleségét egy rendbeli, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével és egy rendbeli magánokirat-hamisítás vétségével vádolják.

Az ügy harmadrendű vádlottja bűnsegédként B. A.; a házaspár az ő vállalkozásának közvetítésével vette fel a honoráriumot a tévécsatornával kötött színlelt szerződés alapján.

Győzike 2005-ben és 2006-ban 11,5 millió, felesége pedig 2006-ban 10,7 millió forint kárt okozott az adócsalással. Bóna Gyula elmondta: az ügyészség indítványt tett 197 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére, valamint az elcsalt összegnek megfelelő nagyságrendű vagyonelkobzásra is. Az elkövetők a csalásért 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. A szóvivő közölte: Gáspár 2010 májusáig csaknem 3 millió forintot megfizetett. Az ügyet a Salgótarjáni Városi Bíróság tárgyalja majd.