A három kölyköt és anyjukat, Nivát hétfőn engedték kifutóra, így mostantól a nagyközönség is láthatja őket - tudatta közleményében az állatkert. A május 10-én született tigriseket eddig csak a gondozók láthatták. Mielőtt bemutatkoztak, az állatoknak meg kellett kapniuk a szükséges kombinált védőoltást, illetve az azonosító mikrochipet is.

Az állatorvosok egyúttal a kistigrisek nemét is megállapították. A vizsgálat során mindhárom állat hímnek bizonyult. A három kölyköt egyébként le is mérték: egyenként 7-8 kg-ot nyomtak, életkoruknak megfelelő testtömeg jellemzi őket - közölte az állatkert.

Budapesten utoljára 1992. május 5-én születtek kistigrisek. Az akkori tenyészállatok, Jeroska és Nahar "frigyéből" szintén három kölyök született. Az azóta eltelt csaknem két évtizedben rendszerint nem voltak megfelelő tenyészállatok, vagy nem tetszettek egymásnak. A mostani szaporulatot az tette lehetővé, hogy a nyolcéves Norbi nevű hím korábbi párja, Nadia helyére tavaly októberben új nőstény érkezett, a hatéves Niva. A kölykök érkezése nemcsak azért fontos, mert örömmel tölti el az állatkert látogatóit, hanem azért is, mert veszélyeztetett fajnak tekintett tigrisek állatkerti szaporításának természetvédelmi jelentősége is van.

A három hím példány a Virgil (latin eredetű férfi név, jelentése szűz), a Thrax (híres római gladiátor neve, utalhat még a mitológiai Árész gyermekére) és a Manu neveket kapta Tarlós István főpolgármestertől.

A Velvetet már a Facebookon is megtalálja, klikkeljen ide, lájkoljon minket!