Hallotta a szeme mozgását fülbetegsége miatt egy brit férfi

MTI
2011.08.01. 20:03

Rendkívüli fülbetegsége miatt még a szeme mozgását is hallotta műtétje előtt egy brit férfi, pirítóstól pedig szinte megsüketült.

Az 57 éves Stephen Mabbutt hat évvel ezelőtt észlelte magán egy olyan kór tüneteit, amelynek betege saját szervezete hangjait rendkívül erősen hallja, míg a külvilágét egyre kevésbé. Az orvosok gyulladáscsökkentő antibiotikumokkal, orr- és hallójáratokat tisztító szerekkel kezelték, ám sikertelenül. A férfi saját szívverését is jól hallotta, de a legnagyobb kínokat az evés okozta: ropogós étkek egyenesen megsüketüléssel fenyegették. Hallásbetegsége idővel már a látását is zavarta: ha felemelte a hangját, a belső rezgés miatt a látása vibrált.

Végül számítógépes tomográf megmutatta, hogy átlyukadt több helyen a férfi hallójárata. Betegsége rendkívül ritka, félmillió emberből egyet érint évente Nagy-Britanniában. Műtéttel sikerült "helyrehozni" a belső fület.

"Nagy változás ez az életemben, mintha teljesen kicseréltek volna" - idézte a férfit a The Daily Telegraph című brit lap.