Hupikék házaik színéről szavazhat egy spanyol falu

MTI
2011.12.20. 07:30

Szavaztak a hupikék házairól elhíresült málagai falu lakói arról, hogy visszatérnek-e eredeti és hagyományos fehér házaikhoz, vagy megtartják különleges kék színű házaikat - adta hírül a The Daily Telegraph online kiadása.

Juzcar, az andalúziai falu lakói nem feltétlenül szeretnék visszakapni házaik eredeti fehér színét. Ez derült ki akkor, mikor a Sony, a Hupikék törpikék 3D című film gyártója vissza akarta állítani a spanyol házak eredeti fehér színét. A falut fél éve alakították át hupikékké, amikor megszavazták az első hivatalos Törpfalu helyszínének. A 250 helyi lakos arra hivatkozott, hogy a forgatás és a házak különleges színe miatt a falu különleges turisztikai vonzerőre tett szert és több mint 80 ezer látogatót vonzott.

David Fernández Tirado polgármester - akit fél éve csak Törpapának becéznek - hangsúlyozta, hogy a forgatás óta kitűnnek és eltérnek a dél-spanyol táj vakítóan fehér házai közül. "A hupikék falak fellendítették a helyi kereskedelmet, javult a közhangulat és nőtt a foglalkoztatottság" - nyilatkozta a polgármester, majd hozzátette: "Hála a kékségünknek ismertek lettünk az egész világon".

Az átalakítás miatt a faluban több mint egy tucat festő dolgozott és csaknem 1000 liter világoskék festék fogyott el. Külön engedélyt kellett kérni az andalúziai regionális önkormányzattól, valamint a helyi püspöktől is, hiszen még a templomot is kékre festették. A népszavazást vasárnap tartották, eredmények péntekre várhatók.