Hazatérhetett kedden a kórházból a brit uralkodó 90 esztendős férje, akin karácsony előestéjén sürgősségi kardiológiai beavatkozást kellett végrehajtani szívkoszorúér-elzáródás miatt. Fülöp edinburghi herceget mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából vitték szombatra virradó éjjel a királyi légierő helikopterével az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába.

A szívkoszorúér-elzáródást szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével megszüntették. Fülöp négy éjszakát töltött a kórházban, így - 55 év óta először - nem tudott részt venni a királyi család hagyományos sandringhami karácsonyi programjain, a karácsony másnapján esedékes családi vadászaton sem, pedig ennek mindig is ő volt a főszervezője, mióta hitvese 1952-ben az Egyesült Királyság uralkodója lett.

A 85 esztendős II. Erzsébet királynő férje legutóbb 1956-ban nem volt jelen karácsonykor Sandringhamben, akkor ugyanis négyhónapos körutat tett a monarchia képviseletében a Nemzetközösség távoli országaiban. Fülöp herceg kedden egy sofőr vezette Range Rover terepjáróval távozott a kórházból, a lehúzott ablakon át integetve az újságíróknak, a hogylétére vonatkozó kérdésekre azonban nem válaszolt. Orvosai nem hivatalos értesülések szerint egyelőre teljes pihenést írtak elő neki, és a herceg határidőnaplójában január 17-ig nem is szerepel hivatalos program.