Kabátot varrattak a borjakra Oroszországban

MTI
2012.01.23. 10:43

Kabátot varrattak a kisborjakra egy Urálon túli szarvasmarha telepen, hogy megvédjék őket az erős fagyoktól. A Szverdlovszk megyei Patrusi mezőgazdasági cég a mínusz tizenöt fok alatti hőmérséklet miatt készítette a meleg öltözetet az állatoknak. Az Ural hegység és Nyugat-Szibéria területén fekvő megye szarvasmarha telepén ridegtartással nevelik az állatokat, hogy ellenállóvá tegyék azokat a betegségekkel szemben és erősítsék tűrőképességüket.

A mezőgazdasági cég sajtószolgálata fontosnak tartotta hírül adni, hogy a cég nem sajnálta a borjanként 800 rubelt (5600 forintot)a meleg kabátkákra, mivel a kéthónapos kor alatti kisborjak e nélkül nem bírnák ki a hideget, hiszen már néhány naposan kikerülnek a szabadba. A főállattenyésztő megnyugtatta azokat is, akik szerint még ez a védelem sem lenne elég, hogy a borjak télikabátját jól kibélelték, így jól tűrik a hideget az állatok és gyorsabban fejlődnek. Nem beszélve arról, hogy a szarvasmarha telepen kevesebbet kell költeni a fűtésre és több pénz marad az állatok ellátására.

Oroszország európai részén január vége és február a nagy fagyok ideje. Az Urálon túli területen mínusz húsz fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, de Szibériában és az orosz Távol-Keleten ilyenkor nem ritka a mínusz 50 fok körüli hőmérséklet sem.