Közel 500 fiatal fiú öltözött Mahatma Gandhinak a polgárjogi vezető tiszteletére rendezett rekordkísérlet békemenethez. Az „India Atyjának” is nevezett Gandhit 64 évvel ezelőtt gyilkolták meg. A gyerekek bőrszínű sapkából, kerek szemüvegből és szürke álbajuszból álló öltözetben fogtak neki a rekordkísérletnek. Csakúgy, mint annak idején a békehirdető Gandhi, a fiúk is fehér ruhában, az indiai hagyományoknak megfelelő dhotiban és kendőben, sétabottal indultak neki a menetnek. A menet a történelmi jelentőségű, 1930-as dandii békemenet emlékére kerül megrendezésre. Ez volt az a békemenet, ami felkeltette a külvilág érdeklődését India függetlenségi törekvései iránt.

A tíz és tizenhat év közötti, többnyire egyedülálló anyák nevelte fiúk Nyugat-Bengália központjában, Kolkatában tették meg a mintegy fél kilométeres sétát. Jelenleg ez, a hátrányos helyzetű fiatalokból álló menet lett a világrekord 485 fővel, szemben a korábbi 255 fős menettel, amire 2010. június 13-án került sor Tamil Naduban.

A menetet Gandhi unokája, Usha Gokani is végignézte: „Ez nagyszerű érzés" – idézte a Dailymail. "Amikor a gyerekeim hallották, hogy lesz ez a békemenet, unszoltak, hogy jöjjek el Kolkata-ba és nézzem meg. Azt mondták, lehet kicsit fárasztó lesz az út, de megéri. Most már tudom, hogy igazuk volt. Áthatott India Atyjának szelleme, akit ezek a gyerekek jelenítettek meg.”

Mahatma Gandhi születésnapja, október 2-a nemzeti ünnepnap Indiában, s Gandhi Jayantinak nevezik. Gandhi, akit „Nagy Lélekként” is ismertek 1869-ben született és India szellemi vezetője és az indiai függetlenségi mozgalom vezére lett. Híres volt erőszakmentességet hirdető ideológiájáról, arról, hogy céljait békésen akarta elérni, ami sikerült is neki: kivívta India függetlenségét. Gandhi az egyik legmeghatározóbb alakja az újkori történelemnek, módszerei, ideológiája számos ma is működő polgárjogi mozgalmat ihlettek meg. 1948. január 30-án érte halálos lövés, miközben szokásos esti sétáját ejtette meg Birla Bhavanban, Új-Delphiben. Gyilkosa, Nathuram Godse egy hindu radikális volt, aki kapcsolatban állt a szélsőséges nézeteket képviselő Hindu Mahasabha-val.