Botrányba keveredett Obama 12 elit testőre Kolumbiában, miután egy prostituált feljelentést tett a cartagenai rendőrségen, mondván, a biztonsági emberek igénybe vették szolgáltatásait, de nem fizettek. A vádak szerint a titkosügynökök – közülük több nős – abba a hotelbe vitték fel a kurvákat, ahol az amerikai delegáció és média emberei laktak az elnök kolumbiai tartózkodása során. egyes források szerint csak egy ügynök vitt fel nőt a szobájába, de a biztonsági főnök jobbnak látta a csapat minden tagját visszahívni és kikérdezni – írja a Telegraph.

Obama helyi idő szerint pénteken érkezett meg a kolumbiai Cartagenába, ahol az Amerikai Államok Szervezetének 6. csúcsértekezletén arról próbálja meggyőzni a térség állam- és kormányfőit, hogy Washington nem fordított nekik hátat. A mosolyoffenzívát azonban elrontotta - Obamát pedig kínos helyzetbe hozta -, hogy a titkosszolgálat pénteken hazarendelte Cartagenából több ügynökét "helytelen viselkedés" miatt. A titkosszolgálat másnap közölte, tizenegy ügynökét felfüggesztette állásából. Közben az amerikai hadsereg is bejelentette, vizsgálatot indított a titkosszolgálatot Kolumbiában segítő öt katona ellen. A katonák ugyanabban a kolumbiai szállodában szálltak meg, ahol az elnöki testőrök – írja az MTI.

A felfüggesztett ügynökök helyett új embereket delegált az Egyesült Államok Obama védelmére. A prosti hotelbe engedése azért is aggályos, mert így bármilyen terrorista is bejuthatott volna a védett szállodába, és az veszélyeztette volna az elnök életét.