Elpusztult Vitus, a fővárosi állatkert hím jegesmedvéje

MTI
2012.04.25. 17:00

Gyomorperforáció következtében hétfőn elpusztult Vitus, a Fővárosi Állat- és Növénykert huszonegy éves hím jegesmedvéje. Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője az MTI-nek szerdán elmondta, az állat betegsége, rossz közérzete csak az azt megelőző két napban mutatkozott meg, az orvosok hasztalanul próbáltak segíteni rajta.

A szóvivő szerint a szövettani vizsgálatok pontos eredményeit csak később ismerik meg. Az 1991-ben a kölni állatkertben született Vitus 1994-ben költözött Budapestre, azóta gondozásában a rendelkezésére álló terület bővítésén kívül nem történt változás, így feltételezhetően "külső, nem engedélyezett etetés" okozta a gyomorperforációt. "Az állatkertekre általában jellemző, hogy a látogatók gyakran rosszul értelmezett állatszeretetből etetik nem megfelelő táplálékkal a parkok lakóit. A budapesti intézményben általános etetési tilalom van érvényben, egyedül a növényevőket szabad etetni a külön ezen célból vásárolható zoo csemegével. Ez az eset is felhívja a figyelmet a szabályok betartásának fontosságára" - fejtette ki Hanga.

A jegesmedvék kifutójában Vitus elpusztulása után egyedül maradt Tania, a schönbrunni állatkertből novemberben érkezett nőstény medve. Bár gondozóik megfigyelték a két állat párzását, egyelőre nem tudni, nászukból születhet-e utód. A jegesmedvék ugyanis képesek átmenetileg felfüggeszteni az embrió fejlődését, és általában decemberben-januárban hozzák világra a bocsokat.

Vitus helyére egyelőre nem gondoskodtak új hím jegesmedvéről. Hanga Zoltán viszont reméli, hogy jövő ilyenkor Tania már ismét párban élhet.