Kiosztották a Fonogram-díjakat

MTI
2012.05.09. 11:11 Módosítva: 2012.05.09. 11:15

Mások mellett Bródy János, a FreshFabrik, a Kiscsillag, Yonderboi és a Kerekes Band is Fonogram-díjat kapott a magyar zenei gálaesten kedden a Millenáris Teátrumban. Az év hazai dala Vastag Csaba és Vastag Tamás Őrizd az álmod című száma lett, az életműdíjat Horváth Attila kapta az eseményen, amelyet a Magyar Televízió élőben közvetített.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) által rendezett díjátadón tizenhárom hazai és öt külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat. Az év hazai daláért folyó versenyben a közönség szavazatai döntöttek. Az év hazai klasszikus pop-rock albuma Bródy János Az Illés szekerén című korongja (kiadó: EMI) lett, a hazai modern pop-rock album kategóriában a FreshFabrik Mora című lemeze (Alexandra Records) futott be, az év hazai alternatív albumának a Kiscsillag Néniket a bácsiknak! (Megadó Kiadó) című anyagát választották.

Az év hazai elektronikus zenei produkciójának Yonderboi (CLS Music) bizonyult, az év hazai hard rock vagy heavy metál albuma a The Idoru Time (The Idoru) című munkája lett. Az év hazai szórakoztató zenei albuma Szenes Iván Hosszú az a nap (Szenes Kft.) című hanghordozója, az év hazai gyermek albuma Halász Judit Apa, figyelj rám (Universal Music) című lemeze lett, az év hazai felfedezettje pedig az Ozone Mama (Ozone Mama).

Az év hazai jazz albuma kategóriában Alapi István niXFaktor (Gramy) című CD-je győzött, az év hazai nép- vagy világzenei albuma a Kerekes Band What The Folk!? (Kerekes Band) című produkciója, az év klasszikus vagy kortárs komolyzenei albuma Hortobágyi László és a Gáyan Uttejak Orchestra Entransociety-je lett (NarRator Records). Az év dalának Vastag Csaba és Vastag Tamás Őrizd az álmod című számát (Sony Music) választották.

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak. Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma a Nickelback Here And Now-ja (Megneoton/Warner), az év külföldi modern pop-rock albuma Adele 21-ja (Neon Music), az év külföldi alternatív albuma a Kasabian Velociraptor!-a (Sony Music) lett. A külföldi hard rock vagy heavy metál albumok közül a Foo Fighters Wasting Light (Sony Music) című CD-je, a külföldi elektronikus zenei produkciók közül Skrillex (Magneoton/Warner) futott be. A gálaesten életműdíjat kapott Horváth Attila szövegíró. Fellépett az Első Emelet, a FreshFabrik, a Kowalsky meg a Vega, a Lord, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, Majka és a Hooligans, Palya Bea, SP, Takács Nikolas, valamint Tóth Vera és Kökény Attila. A Fonogram-díj valamennyi kategóriában egy művészi kivitelű aranyozott mikrofon. A könnyűzenei kategóriákban egy zenészekből, zenei szakemberekből, újságírókból álló jelölőbizottság, valamint egy szűkebb szakmai zsűri, a Fonogram Bizottság tagjai szavaztak, illetve az előző évben realizált eladási darabszámok alapján alakult ki a jelöltek névsora.

A Fonogram - Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető.