Hétfőn kora hajnalban elhunyt a Bee Gees alapító frontembere, Robin Gibb. Az énekes 62 éves volt, rákos megbetegedése vitte el. Korábban pedig még az a hír járta, hogy Gibb felébredt a kómából, és már kezdetlegesen ugyan, de kommunikál. Akkor még a családja is optimista volt.

"Robin Gibb családja, a Bee Gees családja nagy szomorúsággal tudatja a hírt, hogy ma - a rákkal és a folytatott hosszú küzdelme és műtétei után - eltávozott" - közölte a családja. A közlemény hozzáteszi, kérik, hogy mindenki tartsa tiszteletben a család magánéletét a gyászos időkben.

Küzdelem a kórokkal

Az énekes betegsége 2010-ben kezdődött, amikor Belgiumban koncertezett, de hasi fájdalmai miatt idővel le kellett fújnia a turnét. Sürgősen műteni kellet elzáródott vastagbele miatt. Sajnos úgy tűnik, ez benne van a családi génekben, ugyanis ikertestvére, Maurice 2003-ban szintén bélbetegségben hunyt el, mindössze 53 évesen.

2011-ben újra megműtötték a hasát, és ekkor diagnosztizálták nála a vastagbélrákot. A betegség a májára is átterjedt, így kemoterápiára kellett járnia és újabb műtétek következtek. Olyan sajtóhírek terjedtek el ez év elején, hogy Gibb a halálán van, de ezt cáfolta, mondván fantasztikusan érzi magát, és látványosan gyógyul. Ekkor következett be az újabb csapás: tüdőgyulladást kapott és kómába esett. Tizenkét napon belül elkezdett felébredni a kómából, meg is műtötték újra, de a szervezete végül feladta a küzdelmet.

A Man-szigetről a világhírnévbe

A Gibb-fivérek a brit korona ún. függőségén, a Nagy-Britannia és Írország között fekvő Man-szigeten születtek, de Manchesterben nőttek fel. Később a család kivándorolt Ausztráliába.

Gibb zenei karrierje 1958-ban indult, ekkor alapította testvéreivel, Barryvel és Maurice-szal az együttest - emlékezik meg róla a BBC. Ugyan nehézkesen indult a zenekar, idővel mégis óriási ismertségre tettek szert. Olyan slágereket dobtak piacra, mint a Stayin' Alive, a How Deep Is Your Love, a  Massachusetts vagy épp a Night Fever. Ezekkel a számokkal gyakorlatilag a diszkókorszak kultegyüttesévé nőtték ki magukat.

Az 1960-as évekbeli befutásuk óta a Bee Gees több mint 200 millió albumot adott el világszerte. A BBC megjegyzi, csak John Lennon és Paul McCartney nevezhető nagyobb dalszerzőnek a brit popkultúra történetében, mint a Bee Gees tagjai. Ugyanis olyan előadóknak írtak számokat, mint Barbra Streisand, Diana Ross, Dionne Warwick, Celine Dion, a Destiny's Child, Dolly Parton és Kenny Rogers.

DJ Mike Read, a család egyik jóbarátja is csak áradozni tudott az elhunyt énekesről. "Megvolt neki a melódia ajándéka és a dalszövegírás ajándéka, és egy fenomenális örökséget, egy fenomenális katalógust hagyott hátra" - mondta Read. A TMZ hozzáteszi, Gibb többször is bekerült a halhatatlan zenészek hivatalos körébe: 1994-ben a dalszövegírók Hall of Fame-jének lett a tagja, majd 1997-ben a rockzene nagyjai közé emelték be.