Nem lesz akadálya annak, hogy idén is az eredeti terveknek megfelelően tartsák meg a VOLT Fesztivált - közölte a soproni városháza, miután Fodor Tamás polgármester csütörtökön egyeztetett Széles Sándor megyei kormánymegbízottal a rendezvény környezetvédelmi engedélyének ügyében. Kuslics Balázs, a soproni önkormányzat sajtófőnöke elmondta: "hivatalunk a hatáskörébe tartozó valamennyi engedélyt időben megadta a szervezők számára, de vannak olyan egyéb engedélyek, amelyek a Natura 2000 területek miatt szükségesek". Hozzátette, "miután a fesztivál által érintett terület természetvédelmi státusza a korábbi évekhez képest nem változott, örülünk annak, hogy ezúttal is minden akadály elhárulhat a VOLT Fesztivál megrendezése elől".

Ahogy a Velvet is hírt adott róla, a Kisalföld megyei napilap csütörtöki számában írt arról, hogy nem kapta meg a regionális környezetvédelmi felügyelőség engedélyét a jövő kedden kezdődő soproni VOLT Fesztivál. Az indoklás szerint a rendezvény megtartása nem egyeztethető össze a terület védetté nyilvánításának céljával és indokával. A terület a Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozik, illetve Natura 2000 védelem alatt áll. A kedden kelt elutasító határozatot egyebek mellett azzal indokolták, hogy a vendégeknek kialakított kemping területén védett állatfajok is élnek, amelyeket zavarna a zaj és a tömeg, ráadásul "lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek a pótköltése zajlik". A tíz éve ugyanott megtartott rendezvényt követő helyreállítás pedig csak akkor lehet eredményes, ha utána a területet "több éven át nem veszik igénybe" - idézik a lap birtokába jutott határozatot.

Később Lobenwein Norbert fesztiváligazgató azt jelezte: egyeztetést kezdeményeztek a regionális zöldhatóság vezetőivel a környezetvédelmi felügyelőség engedély ügyében. "Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy az ünnepi, 20. VOLT Fesztivál június 26-án 14 órakor megnyitja kapuit Sopronban a szokott helyen. Öt nap alatt számos világsztárt és közel százezer vendéget várunk Sopronba" - tette hozzá. Lobenwein megjegyezte: a VOLT Fesztivált tizedik éve ugyanott, a soproni Lővér Kempingben és a szomszédos legelőn rendezik meg. Akárcsak idén, eddig is minden alkalommal kértek engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól a fesztivál területére vonatkozóan, ezt - bizonyos feltételekkel, amelyeket be is tartottak - a tavalyi évig meg is kapták.

"A hivatal munkatársai kedden tartottak terepszemlét a helyszínen, majd másnap elsőként újságíróktól értesültünk arról, hogy az engedélykérelmünk elutasításra került. Meglepődtünk ezen, hiszen a VOLT Fesztivál területének tervezett használata, a színpadok elrendezése a tavalyival azonos, márpedig tavaly az engedélyt megkaptuk, a szabályokat betartva jártunk el" - közölte a fesztiváligazgató.