Leitatják a marhákat, hogy jobb legyen a húsuk

MTI
2012.07.11. 12:00

Naponta két palack kiváló minőségű bort vedelhetnek a marhák Franciaországban, hogy jobb legyen a húsuk. Az ötlet- és a marhagazda Jean-Charles Tastavy. Kezdetben három tehenét itatta borral: árpából, szénából és gyümölcsből összeállított takarmányukat locsolta meg a szeszes itallal, a tehenek pedig egyből nagyon boldogok lettek. Kiváló közérzetük húsukon is érződik, zamatosabbak izmaik rostjai.

A marhák nem borjúkoruktól kapják a helyi, délkelet-franciaországi bort, és mindössze 4 hónapon át kapják a felborozott takarmányt. A mennyiséget Tastavy az orvosok által egészségi szempontból javasolt optimális emberi adag - napi 2-3 deciliter - alapján kalkulálta ki. Mivel a marhák testtömege jóval nagyobb, így akár másfél liter - két palack - bort is ihatnak naponta. A takarmánybor kiváló minőségű: Montpellier környékéről, egészen pontosan Saint-Genies des Mourgues falu szőlőiből származik.

A beborozott marhák luxushúsáért jó pár mesterszakács lelkesedik, a többi közt a Michelin-csillagos Laurent Pourcel. "Nagyon különleges a húsuk állaga: gyönyörű, márványos, lágy" - idézte a konyhaművészt a The Daily Telegraph című brit lap.