A 2002-ben öngyilkos lett színésznő sírja elhanyagolt, gazos, és még mindig csak egy fejfa áll a sír végében.

A Blikk hívta fel rá a figyelmet, hogy mennyire elhanyagolt a színésző sírja. Rögtön meg is kérdezték Sztankay Istvánt, aki állandó partnere volt a színházban.

"Döbbenetes! Saját kezemmel raknám rendbe, ha képes lennék rá. A fejfa szétrohadt, mindjárt kidől, a hant a földdel egyenlő. Érthetetlen, miért nem teszi rendbe az örököse, vagy a színház, amely saját halottjának mondta ki! Adok pénzt a sír gondozására, mert így nem maradhat!

Pindroch Csaba szintén nyilatkozott a lapnak. "Sajnálom, hogy ez a helyzet. Természetesen én is beszállok anyagilag, hogy méltó módon nézzen ki a nyughely."

Szabó Győző és Herendi Gábor, a Valami Amerika producere szintén anyagi segítséget ígért. A József Attila színház egy nyugdíjas dolgozója szerint azért nincs gondozva a sír, mert a színésznő fia beteg, és nem tudja feldolgozni, hogy édesanyja öngyilkos lett.

Dégi Jánost is megszólaltatta a lap, ő Schütz Ila fiának féltestvére. "Féltestvérem, öcsém, Zsolt az örököse, de ő a betegsége miatt sohasem volt munkaképes. A színésznő húga a gyámja. Megkérdeztem őket, nem szeretnének nyilatkozni."

Schütz Ila 2002 decemberében lett öngyilkos. Első férje, Halász Mihály operatőr a válásukat követően halt meg, fiának apja Dégi István öngyilkos lett. Dr.Török Tamás, a színésznő utolsó férje szintén önkezével vetett véget életének. Ekkor Schütz is öngyilkosságot kisérelt meg, a Duna-parton találtak rá autójában. Akkor még sikerült megmenteni az élét.