Vasárnapig marad a kánikula és a hőségriasztás

MTI
2012.08.23. 14:26

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tiszti főorvos – közölte az ÁNTSZ az MTI-vel. Azt írták: a hét végéig nem várható lényeges változás az időjárásban, marad a kánikula. Csütörtökön ugyan egy érintőleges front hatására az ország északi, északnyugati részén 1-2 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de a déli, délkeleti megyékben továbbra is 35 fok fölötti hőmérséklet várható, a napi középhőmérséklet pedig 27-28 fok körül alakul. Pénteken és szombaton a hőmérséklet maximuma 34 és 39 fok között várható.

Az előrejelzés szerint a hőség szombaton tetőzik, ekkor a hőmérséklet több helyen még éjszaka is alig csökken 20 fok alá. Enyhülés csak vasárnaptól várható, akkor a megerősödő északnyugati széllel az ország jelentős részére már hűvösebb levegő érkezik, de az ország délkeleti részében még ekkor is 35-36 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ennek alapján az országos tiszti főorvos meghosszabbította vasárnap éjfélig a korábban péntek éjfélig elrendelt, második fokozatú riasztást. A jövő hét közepén ugyan ismét erősödik a nappali felmelegedés, de a legmagasabb hőmérséklet előreláthatóan már nem emelkedik 30 fok fölé, és a középhőmérséklet is 25 fok alatt alakul.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a tartós hőség miatt jelenleg hat megyében – Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok – a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetés van érvényben, vagyis ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat. A többi területre - Győr-Moson-Sopron megye kivételével - másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A meteorológiai szolgálat csütörtöki figyelmeztető előrejelzésében azt írta: csütörtökön az ország északi, északnyugati felében alakulhat ki elszórtan zivatar. Elsősorban a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység térségében heves zivatar is kialakulhat késő délután, este, azt óránkénti 90 kilométeres erősséget is elérő szél és nagyobb méretű jég kísérheti. Északkeleten néhol még péntek délelőtt is lehet zivatar.