Budapestre érkezett pénteken Oliver Stone Oscar-díjas amerikai filmrendező, olyan művek alkotója, mint A szakasz vagy a Tőzsdecápák. A világhírű művész a Magyar Nemzeti Filmalap és a Film.hu portál felkérésére utazott Magyarországra, hogy mesterkurzust tartson a filmkészítésről. Oliver Stone-t Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A filmíró mesterkurzus első vendégként Oliver Stone pénteken és szombaton tart előadást a budapesti Puskin moziban, a kurzuson bemutatja alkotói munkamódszerét a filmötlet születésétől a cselekmény és karakterek felépítésén át az elfogadott forgatókönyv létrehozásáig. A pénteki program a Tőzsdecápák című film vetítésével kezdődik, ezt követően a hallgatók tehetik fel kérdéseiket a rendezőnek. Délután "A filmötlet születése. Forgatókönyv-fejlesztés Oliver Stone műhelyében - Tőzsdecápák esettanulmány" címmel hallhatnak előadást az érdeklődők. Este fél hatkor Oliver Stone új filmjét, a Vadállatokat vetítik. Szombaton ez az alkotás kerül terítékre. A beszélgetések moderátora Gyárfás Dorka újságíró lesz.

"A filmíró mesterkurzusok egy-egy világszerte elismert filmíró köré szerveződnek, akik inspiratív jelenlétükkel új impulzusokat adhatnak a magyar forgatókönyvíróknak" - olvasható az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben, amely kitér arra is, hogy a meghívott vendégek a két nap folyamán bemutatják sajátos munkamódszerüket és megosztják a közönséggel szakmai tapasztalataikat, hozzájárulva a magyar forgatókönyvíró szakma és a magyar filmipar megújulásához. A közlemény szerint a következő alkalmakra Joe Eszterhast, Alan Parkert, valamint Luc Bessont szeretné a filmalap meghívni Magyarországra.