A kezdő fémkereső egy teljesen alap fémdetektorral találta meg Hertfordshire-ban Anglia legértékesebb késő római aranypénzeit. A 40 darab arany Solidit bevtitte az üzletbe, ahol a fémkeresőt vette, az ott dolgozók hívtak szakértőt, akivel együtt a kereső még 119 pénzt talált a földben: a gyűjtemény értéke 100 ezer font, azaz 34 millió forint. A pénzek 22 karátos aranyból készültek és tökéletes állapotban kerültek elő.

„Egy alapkészüléket javasoltunk a fickónak, megvette és kiszedte vele az egyik legértékesebb érmegyűjteményt. A második legértékesebb késő római lelet lehet. Bejött a 40 érmével, én meg csak néztem, hogy ez kandi kamera?” –mondta a szerencsés fémkereső-üzlet tulajdonosa, David Sewell a Daily Mailnek.

A megtalálót direkt nem nevezik meg, a pénzeket magánterületen találta a 135 fontos (46 ezer forint), gyerekeknek ajánlott fémkereső szerkezettel. A British Museum szakemberei fogják megmondani, pontosan mennyit érnek az érmék, és nemzeti kincsnek számítanak-e, azaz még nem derült ki, megtarthatja-e a kereső a leletet. Akárhogy is, biztos többet keres majd rajta, mint amibe a fémkeresője került.