Szalai Vivien által Stohl András börtönhónapjairól írt könyv nem tetszik a büntetés-végrehajtás dolgozóinak, írja az a Blikk, mely korábban több alkalommal is részletet is lehozott a könyvből, most viszont csak egy negyed oldalas helyreigazítást közölt a szaftos részletek helyett. A BVOP szerint a részletekben valótan állítások szerepeltek.

Az nem derült ki, hogy indítanak-e a pert a szerzők ellen, a büntetés-végrehajtás fegyőrjeinek szakszervezete egyelőre annyit kért a BV Országos Parancsnokságától, hogy vizsgálják meg a könyv tartalmát. A  Bors szerint viszont jogi lépésekre készül a BVOP Stohl András ellen.

"A Büntetés-végrehajtási Szervezet minden, a hatályos jogszabályok által biztosított eszközt igénybe vesz, amennyiben úgy ítéli meg, hogy személyhez fűződő jogait – különösen jó hírnevét – megsértették. A jelen üggyel kapcsolatban a büntetés-végrehajtás a jövőben kizárólag az arra hatáskörrel rendelkező hatóságok előtt fejti ki álláspontját" –nyilatkozta a lapnak Szalai Tímea, a BVOP sajtóirodájának osztályvezetője.

A lap megkérdezte Kamarás Péter ügyvédet is, mire lehet számítani az ügyben.

"Ha valótlan tényállítás van a könyvben, amely alkalmas becsület csorbítására, felmerülhet a rágalmazás, amely bűncselekmény, különösen, hogy nagy nyilvánosság elé került. Az érintett fél ilyenkor feljelentést tehet a bíróságon. A bv. jó hírnevén esett csorba miatt polgári per is indítható, amelyben megállapíthatják a jogsértést; ha ez több ponton bizonyítható, és súlyosan sérti a jó hírnevet, a könyv további terjesztését is megtilthatja, valamint bezúzathatják a meglévő példányokat. Mindezek mellett nem vagyoni kártérítést is követelhet a büntetés-végrehajtás."