Gérard Depardieu Belgiumba emigrál - ott nincs vagyonadó

MTI/velvet
MTI/velvet
2012.12.13. 16:35

Eladó az ittas vezetésért letartóztatott Gérard Depardieu francia filmsztár párizsi háza, aki a kedvezőbb adózási feltételek miatt Belgiumba emigrál - közölte csütörtökön a luxusingatlanok eladásával foglalkozó Daniel Féau-csoport. A ház a francia főváros közepén, a Cherche-Midi utcában, a művészek által szívesen lakott, híres Saint-Germain-des-Prés negyedben található. A 19. században épült műemlék ház lakóterülete 1800 négyzetméter. Az eladási árat a közvetítő nem közölte, de a Le Parisien című napilap úgy értesült, hogy Depardieu mintegy 50 millió euróért kínálja eddigi otthonát.

A legtöbbet kereső 63 éves filmsztár a jövőre bevezetésre kerülő új adórendszer elől menekül a francia szupergazdagok kedvelt falucskájába, a Lille francia nagyvárostól mindössze 20 kilométerre, közvetlenül a határ túloldalán fekvő Néchinbe, ahol a közelmúltban vásárolt ingatlant, és be is jelentkezett állandó lakosként. A Néchint is magába foglaló nagyközség, Estaimpuis polgármestere, Daniel Senesael vasárnap megerősítette az RTBF és az RTL belga tévétársaságoknak, hogy a francia filmcsillag ott vásárolt lakóingatlant, mégpedig valóban az előnyösebb adózási feltételek miatt. A polgármester fotókat is bemutatott, amelyeken a francia színész a helyiekkel látható. Belgiumban nincs vagyonadó, nem kell adót fizetni az ingatlaneladásból származó többletjövedelem után sem, és kedvezőbbek az öröklési szabályok is. Ezeknek az előnyöknek a megszerzéséhez nem szükséges a belga állampolgárság, elég belgiumi lakóhellyel rendelkezni.  A francia miniszterelnök "eléggé siralmasnak" nevezte, hogy Depardieu "csak azért (emigrál), hogy ne kelljen adót fizetnie". "Hatalmas sztár. Mindenki szereti - fogalmazott Jean-Marc Ayrault. - Az adófizetés viszont szolidáris és hazafias cselekedet."

A jövő évi francia költségvetési tervezet 20 milliárd eurós adóemelést irányoz elő, ebből 10-et a legtehetősebbek személyi jövedelemadójának növelésével (a két alsó adósáv nem emelkedik, míg az évi egymillió euró felett keresőknek két évre bevezetik a 75 százalékos adózást), 10 milliárdot pedig a nagyobb vállalkozásoktól szednek be. Az ingatlanügynökség az új adópolitika bejelentésekor azt prognosztizálta, hogy a luxusingatlanok piaca pezsgésnek fog indulni, miután az adóemigránsok külföldre távozásuk előtt megpróbálnak majd megszabadulni franciaországi ingatlanaiktól. Megfigyelők szerint azonban egyelőre nem tapasztalható olyan méretű tömeges emigráció, mint amilyen 1981-ben az első szocialista köztársasági elnök, Francois Mitterrand megválasztása után történt.