Ritka jószág született csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben: ő Ebo, a hím Mhorr gazella. Fajának képviselői már nem élnek a természetben, a budapesti állatkertben azonban rendszeresen szaporodnak. Ezúttal az Evita névre keresztelt, 13 éves, berlini születésű nőstény hozott világra egy borjat.A jövevény emberi segítségre szorul, ezért a gondozók cumisüvegből táplálják, két és fél óránként.

A Mhorr gazella (Nager dama mhorr) a dámgazella Északnyugat-Afrikában, Marokkóban és Nyugat-Szaharában őshonos alfaja. Manapság egyike a legveszélyeztetettebb patásoknak. Az európai és az észak-amerikai állatkertek azonban egy tenyészprogrammal igyekeznek megmenteni a kipusztulástól. Az állatkertekben tartott egyedek száma jelenleg alig több mint 150, ezért minden egyes utód világra jövetele jelentős lépés e ritka gazella megmentésében.

A Fővárosi Állat- és Növénykert 2008 óta vesz részt a Mhorr gazellák megmentését szolgáló állatkerti tenyészprogramban. 2009 óta rendszeresen szaporodnak is a magyar főváros állatkertjében.