Jó hírünk van. A világ egyik leghíresebb mormotája, Punxsutawney Phil szerint -  aki hírnevét gyakorlatilag Bill Murray-nak köszönheti - idén rövid tél elé nézünk. A rövid ámde annál örvendetesebb hírt a Facebook oldalán közölte a híresség.

A híres mormoták meglepő módon a Mormota napján (Groundhog Day), azaz február másodikán osztják meg a világgal, hogy milyen idő várható, már 1841 óta. A feladat a szokásos, ha a mormota meglátja at árnyékát, akkor még legalább hat hétig télies lesz az idő. Az időjós bioritmusa egyébként nem egyezik meg társaiéval, hiszen a mormoták ebben az időszakban téli álmot alszanak, ellentétben Phillel, aki feleségével egy könyvtárban éldegél.

Azt azért nem árt tudni, hogy Philen kivül több városnak is vannak mormotái,New Yorké például annyira vad, hogy a Staten Island Chuck névre hallgató állat három éve megharapta a város polgármesterét, Michael Bloomberget.

Nem csak mormotával jósolnak, nálunk a budapesti állatkerben a szakadó eső ellenére sokan figyelték a medvét, aki kicsit tocsogott a sárban.