Eladják a Cardifftól közel egy órára lévő Flat Holm szigetet, mert a város már nem bírja tovább finanszírozni a költségeit – írja a Daily Mail. A sziget eddig turisztikai látványosságként működött, régebben vikingek, szerzetesek, illetve a második világháború idején katonák lakták, ezen felül pedig itt fogták be az első rádiójelet is, 1897-ben. Mostanra viszont Cardiff városa már nem tudja állni a sziget költségeit így kénytelenek megválni tőle.

A szigeten, ami közel 50 perc hajókázásra van a fővárostól, egy kocsma is áll, amit évente körülbelül kétezren látogatnak. „Az emberek szeretnek idejönni, felmennek a világítótoronyba, hogy gyönyörködhessenek a kilátásban, aztán pedig átjönnek a kocsmába, hogy lehúzzanak egy jó pofa Gull & Leeket" – mondta a sziget egyik felügyelője, Matt Lipton.

Szakértők szerint világszintű érdeklődés várható a sziget megvételében. „Van abban valami különleges, ha a saját szigeted ura vagy és senki sem zavarhat meg, akármit is csinálsz" – mondta Russell Goodway, a tanács egyik tagja. Ha valaki úgy döntene, hogy beállna Mel Gibson, Leonardo Da Vinci vagy a többi sziget tulajdonos elit sorába, akkor ne habozzon felvenni a kapcsolatot a cardiffi tanáccsal. A sziget kikiáltási ára 115 millió font (bő 39 milliárd forint).


Nagyobb térképre váltás