Bujtor István szobrot kap Balatonfüreden

MTI/velvet
MTI/velvet
2013.02.08. 15:43

Szobrot emel Bujtor Istvánnak Balatonfüred, a munkával Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászt bízták meg. A művész már be is mutatta a leendő köztéri alkotás makettjét: egy vitorláson a Bujtor Istvánt ábrázoló alak a kormányos – mondta el Bóka István polgármester. Bujtor hihetetlen mértékben népszerűsítette a Balatont filmjeivel, amik ma is élvezhetők, és amiket ma is sokan néznek. Bárcsak most is lenne olyan filmes, aki ekkora szeretet érez a Balaton iránt, és ennyit tesz érte – indokolta a döntést a polgármester. A szobor elkészítéséhez a balatonfüredi önkormányzat 5, támogatók 7,5 millió forintot biztosítanak – tette hozzá.

Bujtor István több filmet is forgatott a Balaton-felvidéken, legfőképp Balatonfüreden és Tihanyban, amelyekben Ötvös Csöpiként játssza a főszerepet Kern Andrással, vagyis Kardos dokival. A sorozat legutolsó darabját, A szerencse fiát 2007-ben vették fel ugyancsak Tihany és Balatonfüred környékén, és 2008-ban mutatták be. Bujtor István 2007-től a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt, egészen 2009-ben bekövetkezett haláláig. A szobrot a tervek szerint május 5-én avatják fel a balatonfüredi móló előtt, a Vitorlás téren.

Balatonszemes egyébként tavaly szintén emlékművet szentelt Bujtornak: az ottaniak filmfesztivált rendeztek a színésznek.