horoszkóp

Még mindig gyengélkedik a brit uralkodó

MTI
2013.03.11. 13:54

Betegség miatt az utolsó pillanatban lemondták a brit uralkodó részvételét egy jelentős hétfői eseményen, és a hét további hivatalos programjai is kérdésesek. II. Erzsébet királynő, aki az idén tölti be 87. életévét, a múlt héten egynapos kórházi kezelésre szorult heveny emésztőszervi fertőzéses tünetek miatt. A VII. Eduárdról elnevezett londoni kórházat már múlt hétfőn elhagyhatta, de múlt heti programjait - köztük hivatalos olaszországi látogatását - teljes egészében törölték.

A Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - hétfőn váratlanul bejelentette, hogy az idős uralkodó orvosai javaslatára lemondta részvételét a Nemzetközösség napja alkalmából a londoni Westminster-apátságban rendezett aznapi ceremónián is. A palota szóvivőjének közleménye alig burkolt utalást tartalmazott a királynő esetleges elhúzódó gyengélkedésére, a nyilatkozat szerint ugyanis az uralkodó "reméli", hogy az e héten esedékes hivatalos programok "bizonyos részét" teljesíteni tudja. Az udvar illetékesei hangsúlyozták ugyanakkor, hogy semmiféle súlyos betegségről nincs szó, és a királynő állapota nem ad okot "ijedelemre".

A Buckingham-palota a múlt heti kórházi kezeléssel kapcsolatban is azt közölte, hogy pusztán elővigyázatosságról van szó, a királynő a fertőzés tüneteitől eltekintve jó egészségnek örvend. Az első hivatalos bejelentés kétnapos kórházi tartózkodást valószínűsített, az uralkodó azonban 24 óra elteltével távozhatott a királyi család házi kórházának számító intézményből.

II. Erzsébet királynő idős kora ellenére valóban kiváló egészségi állapotáról közismert; legutóbb éppen tíz éve szorult kórházi kezelésre egy kisebb térdműtét miatt. Férjét, az idén 92 esztendős Fülöp herceget ugyanakkor az utóbbi egy évben háromszor is kórházba kellett szállítani. A legnagyobb riadalmat 2011 karácsonyán okozta egy szívkoszorúér-elzáródás, amelyet katéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntettek. Tavaly nyáron azonban az agg herceget heveny húgyúti fertőzés miatt kétszer is kórházba szállították, bár e betegségéből is gyorsan felépült.