A budapesti kiselefánt után újabb cukiság született egy magyarországi állatkertben, méghozzá egy borneói orangután. Az orangutánbébi a Nyíregyházi Állatparkban született, a majomfajnak pedig ez az első állatkertben született bébije Magyarországon – mondta az MTI-nek Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatpark osztályvezetője.

A 25 éves orangután anyuka, Sabatini, 260 napi vemhesség után, még március 15-én hozta világra kölykét, az Nyíregyházi Állatpark úgynevezett indonéz házában, a Zöld piramisban. A szülés problémamentesen és gyorsan zajlott le, olyannyira, hogy az egyik szokásos ellenőrzéskor a főemlős gondozója még csak két felnőtt állatot látott az orángutánok lakóhelyén, az egy órával későbbi viszont a majommama már a karjaiban tartott egy kis jövevényt. A kis állat, hasonlóan az ember csecsemőjéhez, evéssel és alvással tölti mindennapjait. A nemét eddig még nem sikerült megállapítani a gondozóknak, mivel a mamája állandóan ölelgetve védelmezi.

A Nyíregyházi Állatpark gondozói évek óta várták már a borneói orangután szaporulatát. Tavaly volt is öröm, amikor vemhességet észleltek, de akkor halva született egy kis utód. Ez azért is volt szomorú hír, mivel az orangután a világ leglassabban szaporodó fán élő főemlőse, akiknél akár 7-8 év is eltelhet két vemhesség között. A természetben a borneói orangutánok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, egyedszámuk csökkenésének legnagyobb oka élőhelyük, az esőerdők irtása.

Az anya orangután, Sabatini (25 éves) és párja Guru (24 éves) 2010 óta élnek a nyíregyházi Sóstói-erdőben lévő állatparkban. Velük, illetve kicsinyükkel együtt összesen kilenc borneói orangutánnak lakhelye a nyírségi állatkert.