Nevet és féregtelenítőt is kaptak a budapesti állatkert kisoroszlánjai

2013.06.13. 14:46

Kedden délelőtt került sor az áprilisban született oroszlánkölykök vakcinázására a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A három kölyköt erre az időre különválasztották az anyaállattól. A gondozók egyenként kézbe vették őket, és mindenekelőtt a nemüket állapították meg. Mint kiderült, ebben az alomban egy nőstény és két hím van. A kölykök az ivar meghatározása után mindannyian megkapták az ilyenkor szokásos azonosító chipet, a szájon át beadott féreghajtó pasztát, illetve azt a kombinált védőoltást is, amely három vírusos megbetegedéssel, a panleukopéniával (macska szopornyica), a rhinotracheitisszel (fertőző macskanátha) és a kalicivírusos náthával szemben alakít ki védettséget a szervezetükben. Mivel az oroszlánokat máskülönben nehéz lemérni, ha már kézbe vették őket, élve az alkalommal a súlyukat is megállapították. A két kis hím 7, illetve 7,5 kg-ot nyom, a harmadik, nőstény kölyök viszont a vártnál kicsit nehezebb, majdnem pontosan 10 kg.

orosz 130613
Fotó: MTI

Az összetett művelet, amelyet általában ebben a korban, a születés után két hónappal szoktak elvégezni az oroszlánkölyköknél, ez alkalommal egy jelképes örökbefogadással is kiegészült. A három kicsit az egyik biztosítótársaság (Generali Biztosító) fogadta örökbe, amelynek 1881 óta Szent Márk szárnyas oroszlánja a szimbóluma. A biztosító tiszteletbeli nevelőszülőként hosszútávon kíván gondoskodni az Állatkert indiai oroszlán családjáról: évente egymillió forintot ajánlott fel a ritka nagymacskák támogatására. Az örökbefogadáshoz természetesen névadás is kapcsolódott. A három kisoroszlán közül a nőstény a Kiran („fénysugár”) nevet kapta, a két kis hím pedig a Kamal („lótusz”) és a Szimba („oroszlán") neveket viseli mostantól. A neveket a biztosítótársaság által életre hívott Gyermekjövő Program képviseletében négy kisgyermek választotta az oroszlánoknak.

A most nevet kapott oroszlánkölykök április 14-én látták meg a napvilágot. Anyjuk a Franciaországból érkezett Kankai, apjuk a Helsinki Állatkertből Budapestre került Basil. Mindannyian az oroszlánok ritka indiai alfajához (Panthera leo persica) tartoznak, amely manapság az egyik legveszélyeztetettebb macskafélének számít az egész világon. Magyarországon korábban csak egyszer születtek indiai oroszlánok: idén februárban, amikor a másik budapesti nőstény, Shirwane hozott világra négy utódot. A kéthónapos kölyköket várhatóan néhány héten belül kezdik el összeszoktatni az Állatkert többi indiai oroszlánjával, vagyis a kicsik apjával, a másik nősténnyel, illetve a négy februári születésű kölyökkel.