8 napra felfüggesztették Dr. Dukant, aki korábban háziorvosként dolgozott, de már évek óta abból él, hogy fogyókúráját propagálja - írja a Local a Le Figarora hivatkozva. Ügyvédjének közlése szerint a francia nemzeti orvosi bizottság azért döntött így, mert Dukan megsértette az etikai szabályokat, azzal, hogy felírta a Mediator nevű szert, ami a vád nem bizonyított állítása szerint több száz ember életét oltotta ki, ráadásul hazudott a gyógyszerről.

A 72 éves orvost arra is kötelezték, hogy 6000 eurót (1,76 millió forint) fizessen egy korábbi szívbeteg páciensének, akinek még a '70-es évek elején írta fel a szert, holott tudta, hogy kizárólag a cukorbetegség kezelésére szolgál.

A Mediator nevű gyógyszert elsősorban cukorbetegeknek és magas vérzsírszintre ajánlják. A 34 éve forgalomban lévő gyógyszer a gyógyszert támadók nem bizonyított állításai szerint 500-2000 ember halálát okozhatta Franciaországban. A Servier gyógyszergyár 90 éves alapítója, Jacques Servier, jelenleg bíróság előtt áll, minősített csalással vádolják. A gyógyszer sosem került forgalomba Nagy-Británniában és az Egyesült Államokban, ahogy Magyarországon sem lehetett kapni sem a gyógyszert, sem a hatóanyagát.

Nem ez az első alkalom, hogy Dukan a francia egészségügyi hatóságokkal kerül szembe. 2012-ben a pszichológusok szervezete állapított meg vele szemben etikai vétséget, mert közölte, hogy kapjanak jobb jegyet azok a gyerekek, akik sikeresen lefogynak.

A Dukan diéta ennek ellenére hatalmas siker, bár a szakemberek szerint életveszélyes is lehet, viszont hatásos.