Egy holland állatkertből érkezett fiatal hím Rotschild-zsiráffal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert lakóinak száma. Az Akin nevű zsiráfbikát ehárom kifejlett nőstény és két fiatal állat várta a budapesti intézményben, velük összeszoktatást követően költözik össze. Az új lakót a közönség még nem láthatja, mert egy elkülönített istállóban ismerkedik új otthonával - tájékoztatta a fővárosi intézmény szerdán közleményben az MTI-t.

Akint szaporítási céllal, az európai állatkerti tenyészprogram keretében szerezte be az állatkert. Az állat 2009. június 7-én született Magdeburgban, de 2011 januárja óta a hollandiai Amersfoort város állatkertjének lakója volt. Budapestre az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott zsiráftenyészprogram keretében került, hogy az itt élő három felnőtt nőstény, a 16 éves Santana, a hatéves Ingrid és az ötéves Sandra jövendőbelije legyen. A mintegy négy méter magas állatot egy háromtengelyes, kifejezetten zsiráfok számára kifejlesztett utánfutóval szállították. A több mint 1300 kilométeres utat 19 óra alatt tették meg.


A Fővárosi Állat- és Növénykertbe 1868-ban érkezett az első zsiráf Erzsébet királyné közbenjárására, Ferenc József ajándékaként. A zsiráfok tartása azonban az első száz évben nem volt folyamatos, hol a gazdasági helyzet alakulása, hol a háborúk miatt maradt zsiráf nélkül az állatkert. A második világháború után - melynek során az összes akkor itt élő zsiráf elpusztult - először 1965-ben érkeztek ilyen állatok Budapestre, azóta folyamatosan vannak zsiráfok a városligeti intézményben.
Az évek során összesen huszonnyolc zsiráfborjú született a magyar főváros állatkertjében. A jelenlegi zsiráfok, amelyek a most érkezett Akinnal együtt összesen hatan vannak, mindannyian Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi). Ez az alfaj eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonos és épp az elterjedése miatt Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni. A Rothschild nevet a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) tiszteletére kapták.