György herceg megszületése óta elvégzett első országos felmérés kimutatja, hogy az alattvalók soha nem tanúsítottak olyan mértékű bizalmat a brit monarchia jövője iránt, mint most. A The Sunday Telegraph megbízásából készített közvélemény-kutatás adatai szerint mindössze 9 százalék gondolja úgy, hogy György hercegből nem lesz király, mert Nagy-Britannia legkésőbb fél évszázad múlva köztársaság lesz, 74 százalék ugyanakkor biztosra veszi, hogy az alig egyhetes gyerek később trónra lép. Ugyanerre a kérdésre alig két évvel ezelőtt még a válaszadók negyede jósolt brit köztársaságot a következő ötven éven belül.

A The Sunday Telegraph a mostani közvélemény-kutatás adataiból kiemeli, hogy még a leginkább republikánus hajlamú 18-24 éves korosztályon belül is 69 százalék azoknak az aránya, akiknek meggyőződése szerint György herceg az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A brit monarchia intézményének is szilárd, kétharmados a támogatottsága, ugyanis a válaszadók 66 százaléka szerint Nagy-Britanniának a királyság a megfelelőbb államforma, és mindössze 17 százalék pártolná inkább a köztársaságot.

Ismét előkerült ugyanakkor az jó ideje a meglehetősen vitatott kérdés, hogy a 87 éves II. Erzsébet királynőt ki kövesse a trónon. A felmérés szerint a britek ebben az ügyben változatlanul megosztottak, mivel 42 százalék a királynő elsőszülött fiát, a 64 éves Károly trónörököst látná szívesen koronás főként a jelenlegi uralkodó után, 38 százalék viszont azt szeretné, hogy egy generáció átugrásával rögtön a 31 éves Vilmos örökölje a trónt.

Károly herceg trónutódlásáról hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Diana hercegné, akit Károly bevallottan megcsalt jelenlegi nejével, Kamilla cornwalli hercegnével, már 1995-ben, egy évvel válásuk előtt, egy BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte férje uralkodói képességeit. Akkor azt mondta: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

A generációs ugrást brit alkotmánytudorok és történészek nem tartják sem valószínűnek, sem indokoltnak, mivel kifejezett törvényi ok vagy precedens nincs arra, hogy miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó. Nem hivatalos értesülések szerint Károly fia, Vilmos is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához.