Perzsa leopárdkölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben

MTI
2013.08.07. 15:20

Ismét szaporodtak a ritka perzsa leopárdok a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A 2003-ban érkezett két tenyészállat, Cezi és Nadir frigyéből korábban már hat kölyök született, ám az elmúlt években nem volt náluk sikeres szaporulat. Dante, a legifjabb jövevény a napokban lesz két hónapos. A sajtónak szerdán délelőtt mutatkozott be, csütörtöktől pedig a nagyközönség is láthatja.

Az Állatkertben már több mint száz éves hagyománya van a leopárdok, vagy más néven párducok tartásának, ám a ritka perzsa leopárdokkal csak tíz éve, 2003-ban kezdtek el foglalkozni. A magyar főváros állatkertje ugyanis ekkor csatlakozott a perzsa leopárdok természetvédelmi célú állatkerti szaporítását összehangoló tenyészprogramhoz. A tenyészprogram keretében akkor két fiatal állat érkezett Budapestre. Cezi, a nőstény a csehországi Dvůr Králové nad Labem állatkertjéből, Nadir, a hím pedig a franciaországi Mulhouse-ből. A két állat frigyéből 2005 júniusában egy (Asszír), 2007 júniusában három (Bella, Bara, Bahar), 2008 szeptemberében pedig két kölyök (Csenge, Csiú) született. A mostani, június 10-én világra jött kölyök tehát már a hetedik utódja ennek a tenyészpárnak.

A kölyök és az anyaállat az elmúlt két hónapot a közönség szeme elől elzárt „szülőszobában” töltötte. Mostanra viszont eljött az ideje annak, hogy a kicsi megkapja az első védőoltásokat. Mivel ehhez a kölyköt meg kell fogni – amihez viszont átmenetileg külön kell választani az őt védő anyaállattól – a vakcinázás mellett más beavatkozásokat és vizsgálatokat is elvégeztek. Minderre a szerdai napon került sor a sajtó figyelmétől kísérve. Az ifjú leopárd először azt a kombinált védőoltást kapta meg, amely három vírusos megbetegedéssel, a panleukopéniával (macska szopornyica), a rhinotracheitisszel (fertőző macskanátha) és a kalicivírusos náthával szemben alakít ki védettséget a szervezetében. Ezután került sor az azonosító chip bejuttatására, majd a féreghajtó paszta szájon át történő beadására. Végül az állat nemét is megállapították, s mivel hímnek bizonyult, a kicsi a Dante nevet kapta. A gondozók mindenképpen D-kezdőbetűs nevet kerestek, hiszen a perzsa leopárdok esetében az a szokás alakult ki, hogy az újabb és újabb almokban született kölyköknek az ábécé soron következő betűjével kezdődik a nevük.

A kölyköt és az anyaállatot a nagyközönség várhatóan csütörtöktől láthatja a leopárdkifutóban, amely a tigrisek szomszédságában található. Mivel az apát ilyenkor külön szokták zárni az anyától és a cseperedő kölyöktől, ő az éjszakai órákban használhatja a kifutót.