Ezen a füllesztő nyári napon is van jó hírünk! kis katona arák ( Ara militaris) keltek ki a Nyíregyházi állatkertben. A szülőpár 2008-ban érkezett az Európai Törzskönyvi Program keretében Hollandiából és Franciaországból, s most az ivarérettség elérése után rakták le első fészekaljukat. A kis fiókák jelenleg 8 hetesek, s testükön most kezdett kipattanni - katonás sorban tolltokjaikból- a fajra jellemző színezetű toll.

Az emberekkel ellentétben ezek az arák monogámok, egy életre választanak párt. Az állatkert közlése szerint a szülők odaadóan nevelik a fiókákat, ráadásul örökbe fogadtak egy kékhátú arát is, akit az anyja nem nevelt. A fiókák neme egyenlőre ismeretlen, hiszen szakembereink fél éves korukban fogják tollazatuk DNS vizsgálata alapján megállapítani ivarukat.

Katona ara

Dél-Amerika trópusi erdőségeinek lakója, s élőhelyén tollazata kiválóan alkalmas arra, hogy elrejtőzzön a fák lombozatában. Meglehetősen félénk természetű, s a természetben is párban vagy kisebb csapatokban él. A katona ara nevét tollazatáról kapta, hisz a többi arara fajtól eltérően színezete jelentős része zöld, csupán a homlokán visel piros „sapkát”.  Sajnos a világban még ma is komoly problémát jelent az illegális kereskedelem. A kis katona ara az egyik legritkább arafaj, s mivel fogságban nehezen szaporodik, a vadorzók a természetes élőhelyükről fogják be a madarakat. Többek között ezért, valamint élőhelyük drasztikus csökkenése miatt szigorúan védett.