Óvatosan, szépen rendben, csak úszógatyában menjenek a vízbe a svéd férfiak az ország délnyugati részén, figyelmeztet a Local.se. A minipánik oka: a piranha közeli rokona, a valamiért a herék harapására specializálódott, bizarr külsejű, fogakkal is rendelkező pacu halat találtak egy angolnacsapdában.

A Svédország  délnyugati részéhez közeli Øresund Sound-on fogta ki egy halász a 21 centiméteres halat, ez a terület a dán határhoz is közel esik, így a dániai Természettörténeti Múzeum kongatta meg a vészharangot, és adta ki a közleményt: "Csak fürdőruhában fürdőzzön Soundban - lehet, hogy több is van belőle" – írták. A hal egyébként jellemzően meleg éghajlaton él, és arról ismert, hogy megharapja az úszó férfiak herezacskóját, erősítette meg a Local-nak egy szakértő.

A pacu alapvetően nem veszélyes az emberre, de a harapása komoly is tud lenni, Pápua Új-Guineában például leharapta néhány férfi herezacskóját – mondta el Henrik Varl, a dán múzeum halszakértője. Hozzátette, hogy bár a közleményt kicsit viccnek is szánták, de a hereharapó-nak is nevezett hal áldozatainak nem volt őszinte a mosolya.
A pacu egyébként nagyon hasonlít a piranhahoz, de a fogai teljesen más formájúak, inkább az ember fogaihoz hasonlítanak. Viszont ezek a halak majdnem egyméteresre is megnőnek. Mindesetre jobb, ha minden férfi észnél van, egy román pásztort például egy hiúz harapott meg ott, ahol az a férfinak a legjobban fáj.