Tizenhat év után került elő a szibériai Altaj vidéki erdőkből a magára hagyott fiú, aki eddig remetékkel élt –  számolt be róla kedden az orosz sajtó. A húsz év körüli fiúra Belokurina nevű város közelében találtak rá. Egy falusi asszony vitte el a hatóságokhoz. Az orosz sajtóban szibériai remetének nevezett fiú saját elmondása szerint 1993-ban született egy Kajtakan nevű falucskában. 1997 óta élt együtt a szüleivel egy kunyhóban, akik aztán magára hagyták a fiút idén májusban, feltehetően azért, mert úgy gondolták, képes magáról gondoskodni – írja az MTI.

Roman Fomin ügyész tudomása szerint a remete sohasem járt iskolába, nem szokott az emberekhez, és fogalma sincs az erdőn kívüli világról, akárcsak Mauglinak. A fiú egészséges, jó állapotban van, lassan beszél, de nem akarja elhagyni a kunyhót, ahova visszavárja a szüleit. Attól tart csupán, hogy nélkülük nem tudja átvészelni a telet. Ha valóban nagykorú, nem lehet arra kényszeríteni, hogy eljöjjön onnan, ráadásul a szüleit sem terheli ezért felelősség – állapította meg rezignáltan az ügyész.

A különös eset nem egyedi Oroszországban. 2011 novemberében például Szentpétervár Balti-tengerhez közeli kerületében két elhanyagolt kislányt találtak a szociális gondozók. A 6 és 4 éves gyermekek nem tudtak beszélni, csak ugatásszerű hangokat adtak ki, és sohasem ettek meleg ételt. A szakemberek azt valószínűsítették, hogy alkoholista szüleik nem gondoskodtak róluk, így a kislányok a kutyák között húzták meg magukat.