A mordvinföldi javító-nevelő táborból börtönkórházba vitték a Pussy Riot orosz punkegyüttes éhségsztrájkoló tagját, miután a nő már hétfő óta nem vett magához ételt – közölte vasárnap az intézmény egyik vezetője. Nagyezsda Tolokonnyikova férje, Pjotr Verzilov azt közölte: a börtönkórház orvosa szörnyűnek nevezte felesége állapotát. Az asszony azért kezdett éhségsztrájkolni, mert elege lett abból, hogy embertelen körülmények között tartják fogva őket.

A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tavaly februárban megtartott, Putyin-ellenes punk-ima egyik résztvevője 2012 őszén kezdte letölteni kétéves büntetését a 14-es számú mordvinföldi javító-nevelő táborban. Tolokonnyikova azóta többször eredménytelenül kérte a bíróságtól feltételes szabadon engedését, hétfőn pedig az orosz sajtóban is megjelent panaszos levelében azt állította, hogy a tábor parancsnokhelyettese életveszélyesen megfenyegette. A Pussy Riot tagja a büntetés-végrehajtási intézetben uralkodó, leírása szerint embertelen fogva tartási körülményeket is kifogásolta. Ennek hatására az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács tagjai vizsgálatot folytattak a mordvinföldi javító-nevelő táborokban. A szövetségi nyomozóhatóság is megkezdte a vizsgálatot Tolokonnyikova panasza nyomán, majd Moszkvába hívatták a 14-es számú tábor vezetőit.

Ilja Sablinszkij, az elnöki emberi jogi tanács egyik tagja megerősítette Tolokonnyikova panaszában leírtakat. A moszkvai Közgazdasági Főiskola professzora nyolc elítélttel tudott beszélni, mielőtt kikérdezte volna a Pussy Riot tagját. A jogi professzor úgy fogalmazott: égnek állt a haja attól, amit tőlük hallott – idézte Sablinszkijt a gazeta.ru című internetes újság. A Pussy Riot-tag férje és ügyvédei vasárnap Gennyagyij Kornyijenkóhoz, az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat parancsnokához fordultak, miután már több mint 60 órája nem tudtak kapcsolatot létesíteni Tolokonnyikovával és aggódnak egészségi állapota miatt.