Ausztráliában még mindig rettentő tűzvész tombol, noha, mint a BBC írja, a tűzoltók sikerrel csillapították a Kék-hegységen tomboló lángokat. Shane Fitzsimmons új-dél-walesi tűzoltóparancsnok elmondása szerint az eddig evakuált lakosság talán már szerdán visszaköltözhet, de sok múlik azon, hogyan alakulnak az időjárási körülmények a következő napokban - idézi szavait a BBC.

Szerencsére nemcsak ő nyilatkozott a BBC-nek, hanem Jim Donnison riporter is látható az egyik felvételen, így azért mosolyogni is lehet valamin. Donnison ugyanis nagyon komolyan tájékoztat a veszélyről - a háta mögött pedig vidáman cigizgettek a tűzoltók. Az egészről nyilván semmit sem tudnánk, ha nem lett volna egy hőzöngőember, aki éppen nézi az adást, és felháborítóan amatőrnek tartja, amit az ő adójából végeznek. Neve, kora ismert: Ian Chaplin, 48.

Pillanatnyilag országszerte hetvenhárom nagyobb tűzzel küzd több mint háromezer tűzoltó.. A Kék-hegység természeti kincseit pusztító vészről kiderült, hogy részben egy katonai lőtéren lévő robbanóanyagok táplálták. Eddig többszáz lakóépület ment tönkre.