Az Oxford Dictionaries Online (amely, kevéssé meglepő módon, az Oxford-szótárak internetes kiadása) szerkesztősége idén is kiválasztotta az év szavát. A győztes: a selfie, amelyet ezennel szelfinek magyarosítunk, és azt a képet jelenti, amit az ember önmagáról fotóz.

A teljes indoklást itt olvashatja el, a lényeg, hogy bár nem új szó – mert az online Oxford szótárakban már szerepel, igaz, a nyomtatott kiadásba még nem került bele –, 2013-ban vált igazán elterjedtté, és mind a köznyelvben, mint a médiában, széles körben használják. „Úgy tűnik, mindenki, aki számít, posztolt már magáról szelfit valahol az interneten. Ha ez Obamáéknak és a pápának is megfelel, nekünk is jó lesz az év szavának." A kifejezést már 2003-ban is használták, sőt, a legkorábbi találatok 2002-be vezetnek vissza, egy ausztrál internetes fórumba.

„Hát, berúgtam egy haver 21. születésnapján, az arcomra estem [...]. Körülbelül egy centis lyuk lett az alsó ajkamon. Bocs az életlenségért, ez egy szelfi [= magamat fotóztam]" – írta az ismeretlen úr 2002. szeptember 13-án.

A jelenség egyébként egy magyar alváltozattal bír: ez az aleskadiamonding.