A kritikus időjárási helyzet miatt az Ausztriába induló és az ott tartózkodó magyarokat figyelmeztette szombaton a Külügyminisztérium.

A tárca az MTI-nek küldött közleményében jelezte, hogy az elmúlt napok folyamatos havazása miatt kritikus helyzet alakult ki Ausztria több régiójában, elsősorban az ország déli részén. Tirolban és Karintiában több települést is elzárt a hó a külvilágtól, a mentési munkálatok során többen életüket vesztették.

Az autópályák döntő többsége járható, a déli tartományokban szombaton megindult a közlekedés a vasútvonalakon, de csökkentett üzemmódban - közölték.

A Külügyminisztérium hangsúlyozta azt is, hogy Karintiában és Tirolban a legmagasabb szintű, míg a többi tartományban is jelentős lavinaveszélyre figyelmeztetnek a hatóságok.

A helyzet átmenetileg ugyan javulhat, a meteorológusok azonban a következő napokban ismét jelentős havazással számolnak, immár a keleti tartományokban is. A Külügyminisztérium ezért azt javasolja, hogy aki Ausztriába indul vagy ott tartózkodik, folyamatosan kövesse figyelemmel a híreket, és tájékozódjon az időjárási és közlekedési honlapokról.

Ezzel egyidőben a katasztrófavédelem arra kéri a Szerbiába készülőket, hogy ne induljanak útnak, a már úton lévők pedig kerüljék el a magyar-szerb határátkelőket, miután a szerb hatóságok az országban kialakult rendkívüli időjárási helyzet miatt szombat délutántól megtiltották, hogy a személy- és teherjárművek behajtsanak Szerbiába.

Így jelenleg egyik Bács-Kiskun és Csongrád megyei határátkelőn sem lehet belépni Szerbiába - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában.