Terry Richardson hosszú idő után reagált a vádakra, amelyek szerint szexuálisan kihasználja, zaklatja a modelleket, akiket lefotóz. Legutóbb egy olyan beszámoló került nyilvánosságra, amelynek szerzője állítja, hogy a fotós a beleegyezése nélkül az arcára élvezett. (Bővebb cikkünket a témában itt olvashatja.) 

Richardson a Page Sixnek küldött levelet. Ezt írja benne:

„Négy évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy teljesen ignorálom az internetes pletykákból, és az ellenem irányuló, hamis vádaskodásokból táplálkozó mendemondákat. Akkor azt éreztem, hogy a munkásságom és személyem megcsúfolása lenne, ha ezeket egyáltalán válasszal tisztelném meg. Amikor ezek a híresztelések az utóbbi hónapokban újra felbukkantak, úgy tűnt, kimondottan rosszindulatúak, torzak, túl vannak a kritikai dialóguson, és nem többek érzelmektől fűtött boszorkányüldözésnél. Az internet kötetlen, és gyakran névtelen jellege bátorította és megvédte azokat az embereket, akik ebben a kényelmes helyzetben gyűlöletteli, becsületsértő meséket találtak ki szakmai és magánéletemről. Azzal, hogy ezt írom, alázatos kísérletet teszek arra, hogy kijavítsam ezeket a téves pletykákat, mert rá kellet jönnöm, hogy saját hangom híján, ez a párbeszéd merő hazugság. 

terrykanye
Terry Richardson és Kanye WestFotó: Paul Zimmerman / Europress / Getty

[...]

Mint Robert Mapplethorpe, Helmut Newton, és még oly sok elődöm munkásságában, az emémben is szerepet kapott a szexualitás képi világa. Tíz évvel ezelőtt, 2004-ben ezen munkásság egy részét mutattam be egy New York-i galériában, a fényképeket tartalmazó könyv kíséretében. A bemutató népszerű és elismert volt. A képek szexuális helyzeteket ábrázoltak, és a szexualitással járó szépséget, nyersességet és humort fejtegették. Beleegyezésüket adó, felnőtt nőkkel dolgoztam, akik mindannyian tisztában voltak a munka jellegéveI, és mint minden hasonló projekt esetében, mindannyian papírt írtak alá erről. Sohasem próbáltam valakit munka ígéretével, vagy szakmai fenyegetéssel olyan dologra rávenni, amit az illető nem akart megtenni. Mindenkinek, akivel dolgozom, megadom azt a tiszteletet, amely feltételezi, hogy szabad akarattal rendelkezik [...].

Sajnos a vita-generálta kattintásszám hajszolása, a munka szenzációhajhász, gonosz és manipulatív utólagos értékeléseiből táplálkozó, felületes újságírás miatt hazugságra építkező, internetes kereszteshadjáratok indultak. Akár jó szándékkal, akár nem, hazugságra épülnek. Ha ezeket a platykákat elhisszük, ahogy vannak, azzal nemcsak a művészi törekvésnek teszünk rosszat, hanem, és ez a legfontosabb, a kizsákmányolás és a bántalmazás valódi áldozatainak is.

Mit gondol?