Évről évre mindig kitalálnak valami új trükköt a haldokló könyvolvasás fellendítésére, ilyen trükk volt anno a Harry Potter-sorozat vagy a Nagy Könyv verseny is. Most a kaposvári megyei és városi könyvtár állt elő egy újabb ötlettel a Facebook-oldaluk szerint: fotókat készítettek könyvborítókkal. Kiválasztották a figuratív, embert ábrázoló borítójú műveket, odatartották valamely munkatárs fejéhez, hozzáigazították a pózát, így vicces végeredmények születtek. Kattitson a képre, az megmutatja az összes csodát, majd görgessen lejjebb, mert az egyik könyvtárost is megkérdeztük erről!

Fehér Zsófia írt nekünk bőven az ötletükről: „Kollégáimmal a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban folyamatosan ötletelünk, hogyan lehetne az olvasást és a könyvtár egyéb szolgáltatásait minél szélesebb körben megismertetni. Mivel munkánk során is rendszeresen használjuk az internetet, és lelkes kis csapatunk egyre nagyobb intenzitással írja, szerkeszti a könyvtár facebookos oldalát, megakadt a szemünk a Corpus Libris nevű oldalon, ahol már régóta gyűjtik az olyan képeket, amelyeken könyvborítókkal pózolnak emberek vicces beállításban. Innen jött az ötlet, hogy a saját állományunkban meglévő könyveket mi is hasonló módon népszerűsítsük" – írta Fehér.

A szikra kipattanása után egy Goldberg-regénnyel beindult a dömping: „Pár nappal ezelőtt, azt hiszem, Amanda Goldberg >>Hülyewood<< című regényével kezdődött minden. Aztán már nem volt megállás, jöttek a könyvek folyamatosan, és természetesen a médiatár forgalmát is növelendő, DVD borítókra is kiterjesztettük a keresést. Mikor az első felvételeket megosztottuk a könyvtár Facebook-oldalán, a kollégák tömegesen kerestek meg bennünket és ajánlkoztak, hogy ők is részt szeretnének venni a dologban, mindenkinek nagyon tetszett az ötlet. A képek mellé minden esetben írtunk ajánlót is, azt hiszem ettől lett olyan egyedi. (Az érdekes az, hogy nagyon sok oldalon éppen ezek az ajánlószövegek nem jelentek meg.)"

Aztán áttört a gát, mindenki elkezdte imádni a magyar leleményt: „Facebookos oldalunk azóta hatalmas intenzitást mutat, rengeteg új követőnk lett, nagyon sok kommentet és visszajelzést kaptunk, aminek nagyon örülünk. Már most akadt olyan olvasó is, aki konkrétan azért keresett egy könyvet, mert látta a képet és szívesen elolvasná. Természetesen álmodni sem mertünk ekkora médiafigyelemre,az eredetileg kaposvári olvasóközönség számára készült kedvcsináló fotósorozatunk azóta bejárta a világot, és ha csak egy ember is ennek hatására keresi fel a könyvtárat, már megérte!"

A kampányuk hírneve valóban nemzetközi lett. A Redditen is felkapták, majd sorra hozták le a képeket ismert blogok, mint a Cheezburger, a Viralnova vagy a Viral News Chart.