Magyarországról származó homokkal szerette volna a Berlini Állatkert igazgatója a park védett területeit feltölteni, ám egy vizsgálat toxikus anyagokat mutatott ki benne - írja a Bild.  

Sokáig nem tudták honnan származik az október óta az állatpark területén felhalmozott, közel 30 000 tonnányi homok, ám kiderült a park igazgatója Magyarországról kapta ajándékpa. 

"Nem került semmibe, ezért szállítattam ide" – nyilatkozta a német lapnak Dr. Bernhard Blaszkiewitz a Berlin Zoo korábbi igazgatója. 

A nagy kupac fekete földet azonban az új vezető, Andreas Knieriem megvizsgáltatta, és meglepő eredméyneket tapasztaltak a szakértők. 

"A földkupacban nagy koncetrátumban találtunk olyan fertőző fémeket, mint az ólom, a higany, vagy a cink. Ez a homok egy valódi környezeti csapás és végzetes lehet az itt élő állatoknak" - figyelmeztetett Silke Gebel, a német Zöld Párt környezetvédelmi szóvivője. 

Szerencsére a földet még használták fel, ám az állatkért ráfizetett az ingyenes magyar ajándékra: az igazgatónak ugyanis 570 000 Euróért (közel 180 millió forintért) kell elszálíttattnia a mérgező homokot.