horoszkóp

Alföldi először nevezte magát melegnek

2014.03.19. 08:09

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója a Nyitottak vagyunk nemrég feltöltött videójában hivatkozott magára először melegként. A három és fél perces videóban a magát színházcsinálónak nevező Alföldi a nyitottságról beszél, és arról a szorongásról, ami mindannyiunkat érinthet, ha mondjuk lemegyünk egy edzőterembe. És a videóban ekkor jegyzi meg szinte teljesen mellékesen, hogy: "...melegként lemenni egy edzőterembe az már megint plusz szorongás."

A Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez Alföldin kívül csatlakozott még többek között Gerendai Károly, Péterfy Bori, Bombera Krisztina és Oroszlán Szonja is, illetve a Microsoft, a LogMeIn, de az Index és a Velvet is.

Alföldi bár hivatalosan sosem comingoutolt, és melegként csak most először hivatkozott magára, másságáról már korábban is beszélt a róla és a Nemzeti Színházban eltöltött öt évéről szóló Alföldi színháza - Öt nemzeti év című könyvben. "Erről a fejezetről azt gondoltam, hogy nem lesz benne a könyvben. Mert nem akarok 'szenzációs' fejezetet a Nemzetiről szóló könyvbe; semmi olyasmit, hogy "lám-lám, végre bevallja, pedig úgyis tudtuk." Aztán ma, – 2013. május 23-án éjjel – minden máshogy van már. Először is: biztos vagyok benne, hogy nagyobb eséllyel maradhattam volna a Nemzeti igazgatója és folytathattam volna a munkát – nem állítom, hogy biztosan, csak nagyobb eséllyel –, ha rendben lennék "családpolitikailag". Másodszor: néhány napja buzizta le Kerényi Imre valamikori színházrendező a Nemzeti Színház általam vezetett öt évét. És ez már sok. Maradjon csak a fejezet. Akkor is, ha sokan kárörvendve olvassák, hisz "lám-lám, ugye, megmondtuk". Nem saját érintettségem okán jelentek meg meleg szereplők vagy erről szóló darabok a Nemzeti Színház műsorán. Ennél azért nagyobb léptékben gondolkodom az életről is és a színházról is" – indokolta könyvében a rendező azt, hogy miért vall saját homoszexualitásáról annak ellenére, hogy nem akart ezzel a kérdéssel foglalkozni. Természetesen ez csak egy figyelemfelkeltő fejezete a könyvnek, sok egyéb kiderül még a rendezőről, például az is, hogy miért nincsenek barátai, mit gondol magáról.