Jó ideje kutat az internet független népe olyan okok után, amik legitimálhatnák Oroszország krími beavatkozását, és a terület bekebelezését. A Daily Dot félresöpörte a gazdasági-politikai-kulturális stb. érveket, és behozta a képbe az új krími főügyészt. Natalia Poklonyszkaja március 11-én sajtótájékoztatót tartott, az erről készült videót pedig feltöltötték a Youtube-ra, és a fél világ egyből beleszeretett az orosz bábba. Tipikus, hogy az orosz kommentelők Poklonyszkaja profi szakmai múltját emelik ki, az angol nyelven írt kommentek pedig a dögösségét. Hamar ugrott a Facebook és a Reddit is, előbbin 11 000, utóbbin 2000 követője lett, és persze mémmé vált.

Persze nem mindenki szexista, sokan a belső értékeit is kiemelték. Azt, hogy tud zongorázni és rajzolni, hogy 12 évig ügyvédként dolgozott, majd sokáig Kijevben, az ukrán főügyészi hivatalban. Az egyik kommentelő hozzáteszi, az ügyészeknek a keleti országokban nagy szerepük van, nemcsak nyomozati és vádhatóságként, de ellenőrizhetik a bíróságok és a rendőrség törvényes működését is. A kijevi forradalom után hagyta el a hivatalát, és tért vissza a Krímre, ahol felajánlották neki a főügyészi pozíciót. A helyi maffia retteghet, Poklonyszkaja már Kijevben is a szervezett bűnözők ádáz ellensége volt.

A háttérhez annyit érdemes tudni, hogy a múlt hétvégi (vitatott szabályosságú) népszavazás után a krímiek egyöntetűen az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntöttek. A kb. háromnegyed részben oroszajkú félszigetet Vlagyimir Putyin Oroszországa be is fogadta, erről a parlament házai és az alkotmánybíróság is határozott. Eközben az EU és az USA puha szankciókkal puffog.