Amikor a régész, aki először ütötte bele speciális régészszerszámát a rejtélyes fosszíliába, ösztönösen felsóhajtott a meglepetéstől, valószínűleg még nem is gondolta, hogy valójában szerencsés kiválasztottként vett egy megkönnyebbült lélegzetet a világ nevében: ő az, aki végre meglelte a világ eddigi legidősebb, ötvenezer éves darab szarát! Az emberiség sorsdöntő pillanatáról a Gawker tudósított bennünket.

Az eldugott kaka felfedezésére Spanyolországban, egy neandervölgyi emberek által használt tűzrakóhelyen került sor. A székletminták összetételét vizsgálva állati és növényi eredetű táplálékokat jelző kémiai anyagokra leltek, ez a hihetetlen hír pedig azért izgatta fel a tudósok fantáziáját, mert ha sikerül bebizonyítani, hogy a minták emberi bélrendszer termékei, a vérszomjas húsevő sztereotípiájába suvasztott neandervölgyi emberről akár még az is kiderülhet, hogy mindenevő volt.

Ainara Sistiaga, a kutatás egyik főszervezője kicsit ünneprontó gondolattal érvel az egész elmélet ellen. Szerinte nem lehet kizárni, hogy a húsevő ember kakájából csak az általa megevett növényevő állatka vacsoráját mutatták ki, és a neandervölgyiek mégsem szerették a zöldséget.

„Akárhogy volt, végül is ez is egy mód a növényevésre" – teszi hozzá optimistán a szarkutatásban részt vevő régésznő.

Más kutatók  még földhözragadtabbak: szerintük a lelet szar, ahogy van megbízhatatlanul jelzi, emberi vagy állati eredetű-e, ezért saját kutatásukból még nem zárták ki a lehetőségt, hogy a világ eddigi legidősebb szara egy medvétől származik. Ezt a USA Today-től tudtuk meg, rájuk kattintva egy leletről készült képpel is szembesülhettünk.

Ha ön szerint ez gusztustalan, és nem érti, miért van hírértéke, csak elmélkedjen el egy pillanatra: ha elég jó helyre szarik, a jövő tudósai talán az ön végtermékét fogják elemezni!

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!