A vállalat múlt héten jelentette be, hogy a világot behálózó, százezer mérföld hosszú tengeralatti adatkábeleiket védőréteggel erősítik meg annak érdekében, hogy lecsökkentsék a folyamatos cápatámadásokból adódó megrongálódásokat. A cápák ugyanis valami furcsa, és eddig ismeretlen okból kifolyólag szeretik megcsócsálni a kábeleket – ahogy azt az alábbi videón is láthatja.

A Telegraph cikke szerint ez a jelenség nem valami új divat: a kialakuló cápavandalizmus nyomait már 1985-ben észlelték, amikor például egy kísérleti vonal borításába ékelődött cápafogat találtak a Kanári-szigetek mellett. 1987-ben pedig a New York Times számolt be a a cápák érthetetlen ízléséről, ami legalább négy komolyabb meghibásodáshoz vezetett az USA-t, Európát és a Japánt érintő kábeleknél.

„Egy falat a kábelből – ami nagyjából olyan vastag, mint egy erősebb kerti slag – körülbelül 250 ezer dollárnyi kárt okoz, ha nem többet. Viszont van jó oldala is a történetnek, hiszen a károk elkerülése érdekében végzett tanulmányok miatt a telefontársaságok kutatókat küldtek a tengerekre, akik a vizsgálódás során nem csak új információkhoz jutottak a cápákat illetően, de új, korábban ismeretlen fajokat is felfedeztek” – írta az újság még '87-ben.

Feltételezések szerint kifejezetten az adat az, ami beindítja a cápákat, vagy legalábbis a kábelek elektromágneses jelei, amik hasonlítanak a halak és egyéb tengeri herkentyűk által kibocsátott jelekre.

A szóban forgó optikai kábelek lézeres technológiával szállítanak adatot az óceán fenekén, így az átviteli sebesség akár százszor nagyobb, mint a hagyományos rézkábelek esetében. Viszont mivel törékeny üvegszál-kötelekből készülnek, fokozottan kell óvni azokat az ütődésektől, erős mozgatásoktól. Mivel a cápák finoman fogalmazva sem járulnak hozzá a kábelek épségének megtartásához, mostantól egy kevlárszerű anyaggal védik majd a felületüket.