90 éves korában meghalt Richard Attenborough – írja a BBC. A fia azt mondta a brit portálnak, hogy a brit színész a déli órákban vesztette életét. Attenborough-nak 2008-ban volt egy nagyobb esése, rossz egészségi állapota miatt egy ideje kerekesszékhez volt kötve. Tavaly tavasszal eladta a házát és idősotthonba költözött.

Attenborough 1923. augusztus 29-én született az angliai Cambridge-ben, és miután elvégzett egy színésziskolát, már 1942-ben forgatott – írja ról az Imdb. A világháború alatt a brit légierőnél szolgált. Első híresebb filmje a Brightoni szikla volt, de A nagy szökésben is emlékezetest alakított. A brit filmesek nagy díját, a BAFTA-t is megkapta, de Golden Globe-okat, Oscarokat is bezsebelt, többek között a Gandhiért (amit ő rendezett). Persze az egyik legemlékezetesebb szerepe a Jurassic Parkban volt, ahol a milliomos dinoszaurusz-fant alakította, aki rájött, hogy a természet utat tör magának. 

Testvére, David híres dokumentumfilmes, fia, Michael szintén rendezésből él. Richard Attenborough bő Picasso-kerámiagyűjteményt hagyott rá, ez volt ugyanis a szenvedélye.